2020-04-18 10:51:36• hírek • Bede Emőke/ mme.hu

BAT4MAN - országhatárokon átívelő denevérvédelmi projekt indult szatmári vezetéssel

Fotók: Boldogh Sándor
Fotók: Boldogh Sándor

A denevérekkel kapcsolatban számos tévhit és előítélet él az emberekben, amelyet egy nemrégiben induló, négy országot tömörítő, határon átnyúló együttműködési akció keretében szeretnének eloszlatni. A BAT4MAN névre keresztelt projektet a szatmárnémeti E-Consult Egyesület vezeti, partnerei pedig az Ökológiai és Regionális Tudományok Intézete (Ukrajna), a Szlovák Denevérvédelmi Társaság, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Mint az E-Consult Egyesület képviseletében Sike Tamás szatmárnémeti biológus szerkesztőségünknek elmondta, a denevérfajok védelme kiemelkedően fontos, hiszen táplálkozásuk során rengeteg kártevő rovart fogyasztanak, ezzel pedig kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében. Mi több, jelenlétük olyannyira meghatározó szerepű, hogy felbecsülni sem lehetne annak hatásait, ha a denevérek eltűnnének.


„Való igaz, hogy a denevérek képesek kellemetlenségeket okozni, ha olyan helyre fészkelik be magukat, ahol az emberek nem látják őket szívesen, hisz félnek tőlük. Azonban egyre inkább tetten érhető egy szemléletváltás, ugyanis egyre többen törekszenek arra, hogy a denevérektől egy mindkét félnek kedvező módon szabaduljanak meg” – fejtette ki Sike, utalva ezzel arra, hogy mostanra többek inkább különféle szervezetek, szakemberek segítségét kérik az önfejű pusztítás helyett.


„A BAT4MAN projekt célja a denevérek országhatárokon is átnyúló, összehangolt védelme, a lakosság szemléletformálása és egy fenntartható környezethasználat kialakítása a határ menti területeken. Az elkövetkező két évben a sérülékeny denevérpopulációk felmérése, a veszélyeztetett szálláshelyek gyakorlati védelme és új búvóhelyek létesítése történik oly módon, hogy a kulturális értékek megóvása és az állat-ember konfliktusok lehetőségének csökkentése is kiemelt szerepet kap. Az ismeretterjesztés eszközei között kiadványok, tájékoztató táblák, vándorkiállítás és film készítése, valamint az online térben való megjelenés szerepel.



A szemléletformálás keretében a célcsoportok tagjai (pl. denevérek által lakott épületek kezelői, lakosok, civil szervezetek, egyházi személyek és szervezetek) szakmailag hiteles információt kapnak a denevérek szerepéről és jelentőségéről annak érdekében, hogy megértsék, mekkora veszteséget jelent az állományok csökkenése, a denevérfajok eltűnése. Az érdeklődők a gyakorlati védelmi munkákba is bekapcsolódhatnak, például a figyelemfelkeltő, denevérodúk készítésével egybekötött akciók során” – olvashatjuk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján közzétett tájékoztatóban.


A márciusban indult, s két éven át zajló projektet a Magyar-Szlovák-Román-Ukrán Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 finanszírozza 449 635 Euróval, amelyből az EU támogatása 404 671 Euró.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: